Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > euROpeanul > Purtatorii de cuvant din Bruxelles despre prezenta economicului in discursul politic

Purtatorii de cuvant din Bruxelles despre prezenta economicului in discursul politic

Publicat: 20 Decembrie 2007 @ 17:18

Problemele economice au efecte imediate asupra fiecaruia dintre noi, fie ca suntem angajati in sectorul privat, functionari bugetari sau, de ce nu, intreprinzatori care se gandesc la o finantare europeana. Pe de alta parte, economicul este abordat rar si "cu manusi" de politicieni, fie ei reprezentanti la Bruxelles, fie la Bucuresti. Expertii in relatia cu presa din capitala Europei, de la cabinetul comisarului Orban, de la Parlamentul European si de la grupurile politice au dialogat cu euROpeanul despre absenta subiectelor economice concrete din comunicarea politica.

Expertii romani in relatia cu presa stabiliti in capitala Europei, ofiterii de presa pentru Comisarul European Leonard Orban (Ioana GLIGOR), pentru Parlamentul European (Miruna MATEI) sau pentru Grupurile Politice din Parlamentul European (Delia VLASE – EPP-ED, Radu MAGDIN – PES si Mihaela MILITARU – ALDE) incearca sa explice de ce nu vorbesc politicienii romani despre implicatiile mobilitatii, ale liberei circulatii a bunurilor, si a capitalurilor, despre oscilatiile Leu-Euro,  problemele economice ale sistemului de sanatate etc. 
  
Ioana GLIGOR, de la Cabinetul Comisarului European Leonard Orban spune ca nu ar dori sa dea raspunsuri in locul politicienilor. Pe de alta parte, crede ca explicatia pentru aparitia rara a economicului concret in discursul politic "ar consta in faptul ca aceste subiecte sunt percepute ca fiind prea tehnice, prea dificile. Poate ca nici sistemul de invatamant nu ofera o baza solida in acest domeniu, in invatamantul obligatoriu, care sa ajute la intelegerea acestor concepte. Un prieten care incepuse niste cursuri de economie imi spunea ca abia atunci facea o corelatie intre cresterea salariilor si inflatie, despre care se vorbea in presa fara a se explica ce presupune, in ce conditii are loc si cu ce efecte". 
  
Miruna MATEI, purtatoarea de cuvant a Parlamentului European care tine legatura cu presa din Romania, spune ca vede o distinctie intre politicienii europeni si cei nationali. "La Bruxelles exista politicieni Europeni, care lucreaza pentru toti cetatenii Uniunii, iar reprezentantii Romaniei in Parlamentul European au fost, sunt si vor fi implicati in stabilirea unor noi legi, directive, regulamente Europene de maxima importanta pentru toti cetatenii, care includ aspectele economice, sociale, bugetare etc."
  

 


Mihaela MILITARU, de la Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE) din Parlamentul European, spune ca astfel de subiecte, daca nu sunt explicate pe intelesul tuturor, risca sa ramana extrem de tehnice si sa nu suscite interesul cuvenit. "Politicienii nu stiu inca sa le faca accesibile si atractive; nu poti cointeresa cetateanul daca nu ii explici cum il afecteaza o anumita reglementare, cum ii poate ameliora viata si activitatea. Genul acesta de subiecte trebuie sa fie din ce in ce mai dezbatute pentru a facilita intelegerea lor de catre cetateni si pentru a-i asocia la dezbaterile publice." 

Delia VLASE, care se ocupa de relatia cu presa pentru grupul europarlamentar al Popularilor Europeni (EPP-ED) isi explica viziunea: "Parlamentarii europeni, isi desfasoara activitatea in diferite comisii din diferite domenii, in care fiecare are o expertiza profesionala. Nici unul dintre membrii pe care ii reprezint nu se fereste sa abordeze un anumit tip de subiecte dar pe de alta parte nu se pot amesteca in domenii in care nu sunt experti." Ea crede ca un comentariu pur politic asupra unui subiect atat de important cum ar fi fluctuatiile cursului de schimb Leu-Euro nu ar avea nici o valoare, dupa cum nici un articol de presa legat de o noutate pur economica nu ar avea mare valoare.

 

Radu MAGDIN, purtatorul de cuvant al socialistilor din Parlamentul European (PES), nu simte ca este persoana potrivita sa vorbeasca despre atitudinile si deciziile de comunicare ale politicienilor. Dar, "raspunsul la primul impuls s-ar indrepta fie spre lipsa de expertiza in domeniu (frust spus, se feresc pentru ca nu stiu mai nimic despre asemenea subiecte – prima ipoteza), fie spre faptul ca inteleg bine fenomenele dar nu au un raspuns viabil la ele si prefera sa nu intre pe un teren minat - a doua varianta. Sper sa existe si o a treia posibilitate, mai onoranta pentru clasa politica romaneasca," spune Radu Magdin.

 

Dan LUCA, Bruxelles

[euROpeanul]

Articole legate de acelasi subiect
Felipe al VI-lea a devenit regele Spaniei | 19 Iunie 2014
Jumatate din populatia Romaniei este (inca) offline | 26 Martie 2012
Ludovic Orban: Fondurile alocate pentru 2007 vor fi absorbite 100% pana in 2010 | 18 Ianuarie 2008


COMENTARII


1. teoriile economice actuale i sincronie cu ideologia dominanta actuala
Salomeea (21 Decembrie 2007 14:02)

Economia ar trebui sa se rescrie. Ar trebui sa incepem cu definitia economiei.
Tocmai de aici pronesc toate problemele...si teoriile economice servesc anumite interese...

Asa ca se foloseste scuza ca subiectul este pera tehnic pentru a se ascunde adevarul.
Multe relatia dintre cresterea inflatiei...si relatia cu somajul nu sunt demonstrate si doar enuntate si se iau ca atare, drept axiome...
Concluzia este ca teoriile economice ar trebui rescrise. Depinde de perspectiva fiecarei scoli.mai mult depinde de ideologia care se ascunde in spatele fiecarei teorii!
Asa ca daca dorim o noua teorie a economiei, ne trebuie si o ideologie noua.
Iata legautra dintre politic si economic, foarte schematic.

Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut