Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > euROpeanul > Gabriel Friptu: "Primele concluzii vor veni dupa inceperea efectiva a activitatilor din proiecte"

Gabriel Friptu: "Primele concluzii vor veni dupa inceperea efectiva a activitatilor din proiecte"

Publicat: 18 Decembrie 2007 @ 17:04

Gabriel Friptu: "Primele concluzii vor veni dupa inceperea efectiva a activitatilor din proiecte"
Directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional din Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a prezentat pentru euROpeanul etapele urmatoare in cadrul acestui program. El a mai vorbit despre proiectele care vor primi sprijinul MDLPL pentru pregatirea documentatiei, despre componentele care implica ajutoare de stat si asteapta avizul Consiliului Concurentei si, nu in ultimul rand, despre problema complexa a "polilor de crestere" vizati prin Axa 1, destinata dezvoltarii urbane.

euROpeanul: In ce stadiu sunt proiectele depuse deja pentru finantare in cadrul Programului Operational Regional (POR)?
Gabriel Friptu: S-au depus pana acum 28 de proiecte. Acestea se afla in curs de evaluare; s-a realizat deja evaluarea tehnica si financiara si se asteapta ca primele contracte sa fie semnate in ianuarie. Termenul exact de semnare depinde de viteza cu care se vor discuta aceste proiecte in cadrul Comitetelor Regionale de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC).

euROpeanul: In ce stadiu se afla organizarea acestor comitete – CRESC?
Gabriel Friptu: Structura lor este finalizata, insa, mai trebuie sa treaca printr-o etapa de avizare formala a regulamentelor de organizare si functionare. Verificam daca aceste regulamente se incadreaza in normele legislative. Ele au transmis deja o prima forma a acestor regulamente, are loc o consultare formala, care implica experti din cadrul MDLPL si ai Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, si, dupa mai multe etape, se ajunge la forma finala. Cu toate acestea, CRESC-urile pot deja functiona.

euROpeanul: MDLPL a demarat un program prin care sprijina pregatirea documentatiei pentru unele proiecte care, ulterior, vor fi depuse pentru finantare in cadrul Programului Operational Regional. Ne puteti oferi mai multe detalii?
Gabriel Friptu: Este vorba despre o initiativa prin care ministerul a acordat, in trecut, sprijin pentru pregatirea unor proiecte, in cea mai mare parte din zona infrastructurii. Acum, s-a modificat putin abordarea. A fost  aprobata o hotarare de Guvern prin care se urmareste acordarea de sprijin anumitor proiecte, insa acestea au fost alese dupa un mecanism care corespunde mai bine realitatii din teren. Se doreste ca proiectele pregatite sa fie echilibrate in raport cu Axele Programului Operational Regional, deoarece in „portofoliul“ anterior erau multe proiecte care nu acopereau decat o mica parte din obiectivele de finantare ale POR.

Spre exemplu, existau foarte multe proiecte din domeniul transporturilor si foarte putine din domeniul mediului de afaceri sau al serviciilor sociale. Practic, noua hotarare de Guvern are doua obiective: sa echilibreze acest portofoliu pe Axele POR si sa echilibreze portofoliul de proiecte pregatite pe regiuni, deoarece, in functie de setul de proiecte finantate prin PHARE, s-au creat din nou dezechilibre. PHARE avea propriile sale reguli. Dupa ce se vor pregati si noile proiecte, propuse de regiuni in baza portofoliilor deja existente, acestea vor acoperi minimum 43% din bugetul alocat unei regiuni.

euROpeanul: Cinci potentiali beneficiari ai acestui sprijin oferit de minister au renuntat sa incheie contractele. De ce s-a intamplat acest lucru?
Gabriel Friptu: Unii dintre acestia aveau deja documentatia completa, la altii, proiectele se aflau deja in executie in momentul in care au fost contactati. Alte cazuri tin de probleme cu proprietatea asupra terenului. Daca solicitantul isi da seama ca problema nu se poate rezolva in timp util, nu are de ales, trebuie sa renunte. In general, este vorba de aparitia unor revendicari asupra terenului.

euROpeanul: Cand ne putem astepta la noutati in ce priveste Axa 1 a POR, referitoare la dezvoltare urbana?
Gabriel Friptu: Criteriile de evaluare pentru aceasta axa au fost aprobate.

euROpeanul: Cat de interesati sunt de aceasta axa potentialii beneficiari? Este un capitol destul de complicat.
Gabriel Friptu: Potentialii beneficiari vor avea un sprijin consistent din partea noastra. Pe zona de „poli urbani“ nu va fi o problema. „Pol urban“ inseamna, practic, orice oras care poate sa pregateasca o strategie coerenta pentru cel putin doua proiecte cu impact asupra a cel putin 10.000 de locuitori. Mai complicat este la polii de crestere, dar aici Ghidul va pune la dispozitie toate informatiile. Se pleaca de la documente pe care, in mod normal, trebuie sa le detina o autoritate publica pe domeniul amenajarii teritoriului. Exista un program de asistenta tehnica prin care se va acorda sprijin fiecarui „pol de crestere“ pentru elaborarea documentatiei. Aceasta, desigur, dupa aprobarea oficiala in Guvern – speram, inainte de finalul anului – a unui memorandum prin care sunt stabiliti acesti poli.

euROpeanul: Ce se va intampla cu polii de crestere in afara de faptul ca pot obtine finantare prin POR?
Gabriel Friptu: Ei sunt „prinsi“ in politicile nationale si sunt prevazuti in programul de guvernare. Va exista o concentrare de resurse financiare in aceste zone: fie din fonduri de postaderare, fie din alte surse publice.

euROpeanul: Ce licitatii se mai lanseaza in viitorul apropiat?
Gabriel Friptu: Speram sa lansam toate licitatiile din Axa 3 pana la sfarsitul anului: componentele de sanatate, servicii sociale si educatie. Termenele de lansare ale Axelor 4 si 5 (referitoare la mediul de afaceri si, respectiv, la turism – n.r.) depind de avizul Consiliului Concurentei asupra schemelor de ajutor de stat. Am ajuns la o forma agreata de principiu, care trebuie finalizata. Consideram ca lucrurile vor evolua repede. Este de asteptat ca Axele 4 si 5 sa fie lansate in ianuarie. Avem marele avantaj ca prevederile propuse in POR se pastreaza in limitele regulamentului de ajutor de stat, asa ca nu este nevoie de autorizari speciale.

euROpeanul: Cum va arata „procedura simplificata“ pentru achizitiile din cadrul proiectelor finantate cu mai putin de 50% din fonduri publice?
Gabriel Friptu: Beneficiem de un mare ajutor de la Autoritatea de Management pentru Programul de Crestere a Competitivitatii Economice. Colegii nostri de acolo au pregatit deja o procedura simplificata si au transmis-o Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice care, in curand, va lua o decizie in acest sens. In principiu, este de asteptat ca, pentru aceasta categorie de achizitii, sa se impuna cel putin o competitie de cereri de oferta.

euROpeanul: Se vor mai face „ajustari“ in mecanismul de gestiune a fondurilor si in alocarea sumelor pe Axe ?
Gabriel Friptu: Asteptam sa vedem cum se deruleaza efectiv proiectele dupa semnarea contractelor. In prima parte a anului vom trece, in mod practic, prin tot mecanismul. Dupa cum se vor derula lucrurile, vom vedea daca este nevoie de mici corectii. In acest moment, valoarea proiectelor depuse pe Axa 2 (adresata infrastructurii regionale – n.r.) depaseste 580 de milioane de euro. Dar concluzii putem trage numai dupa ce va incepe efectiv implementarea proiectelor si dupa ce vor fi lansate toate Axele.

Ioana Morovan

[euROpeanul]

Articole legate de acelasi subiect
Felipe al VI-lea a devenit regele Spaniei | 19 Iunie 2014
Jumatate din populatia Romaniei este (inca) offline | 26 Martie 2012
Ludovic Orban: Fondurile alocate pentru 2007 vor fi absorbite 100% pana in 2010 | 18 Ianuarie 2008
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut