Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Balcani > Kosovo si Serbia - ce urmeaza?

Kosovo si Serbia - ce urmeaza?

Publicat: 18 Decembrie 2007 @ 08:26

Consiliul de Securitate al ONU se va intruni si va incerca sa ia o decizie cu privire la statutul provinciei Kosovo. Intre timp, Pristina declara ca va proclama unilateral independenta. Presedintele Serbiei cere ajutorul Rusiei si Chinei in privinta Kosovo. Romania ar putea trimite 170 de jandarmi si politisti in zona.

Miercuri (12 decembrie), presedintele kosovar Fatmir Sejdiu a declarat ca provincia isi va proclama independenta in cateva zile. "Mai sunt doar cateva zile pana la actul final de independenta al Kosovo, care va primi binecuvantarea internationala si binecuvantarea prietenilor nostri, SUA, UE si alte tari democratice", a afirmat el.

Slovenia -care va prelua presedintia rotativa a UE la 1 ianuarie- a elaborat un plan pentru independenta Kosovo si reactia Europei la aceasta. Potrivit stirilor de miercuri, Kosovo urmeaza sa se declare stat independent in primele doua luni ale anului 2008 si, conform planului propus, va fi recunoscut de Marea Britanie, Franta, Italia si Germania in termen de 48 de ore.

Statele Unite urmeaza sa anunte recunoasterea oficiala a provinciei la scurt timp dupa, fiind urmate imediat de Elvetia, Islanda si Norvegia, iar apoi de un grup de tari din care fac parte Turcia, Macedonia, Albania, Muntenegru, Croatia si Slovenia.

In plus, Slovenia doreste ca ministrii de externe ai UE sa emita o declaratie imediat dupa proclamarea independentei de catre Kosovo, pentru a facilita detasarea unei misiuni administrative, judiciare si de politie a UE in vara.

Autoritatile sarbe au declarat ca vor reactiona cu fermitate daca Kosovo isi va proclama independenta fara permisiunea Consiliului de Securitate al ONU. Guvernul a respins insa posibilitatea ca armata sa intervina in Kosovo, intrucat acest lucru ar duce la confruntari cu cei 16 000 de soldati KFOR stationati in provincie.

"Serbia stie cum este sa fii in razboi cu lumea intreaga. De aceea, aceasta optiune este exclusa", a declarat ministrul sarb al apararii Dragan Sutanovac.

Belgradul si Rusia, in calitate de membra a Consiliului de Securitate, insista ca negocierile sa continue pana la gasirea unei solutii de compromis.

La inceputul acestei saptamani, presedintele sarb Boris Tadic a declarat ca tara sa va lansa initiativa de a determina Consiliul de Securitate sa ceara opinia Curtii Internationale de Justitie cu privire la legitimitatea independentei provinciei Kosovo.

"Daca va avea loc o asemenea actiune, este sarcina noastra sa anulam o asemenea decizie si sa lansam toate procesele legale internationale inaintea tribunalelor si institutiilor juridice internationale pentru anularea actiunii", a declarat Tadic. Daca vreo tara va accepta independenta provinciei, Serbia "va lansa procese impotriva guvernelor respectivelor tari inaintea propriilor institutii juridice", a adaugat el.

Articol complet la Southeast European Times

Presedintele Serbiei cere ajutorul Rusiei si Chinei in privinta Kosovo

Presedintele sarb Boris Tadic a declarat duminica (16 decembrie) ca se asteapta ca Rusia, China si, poate, alte state membre ale Consiliului de Securitate al ONU sa intervina in favoarea reluarii tratativelor asupra viitorului statut al Kosovo. Consiliul are programata dezbaterea negocierilor recent incheiate intr-o sedinta de miercuri. UE si Statele Unite au afirmat ca orice alte tratative ar fi inutile, intrucat niciuna dintre parti nu si-a schimbat pozitia in ultimii doi ani de negocieri.

(Southeast European Times)

Cioroianu: Oferta Romaniei pentru o misiune europeana in Kosovo, de circa 170 de persoane

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, luni, ca, pana in prezent, oferta Romaniei in ceea ce priveste o misiune europeana in zona Kosovo include un batalion de jandarmi si circa 60 de ofiteri de politie.
(Gandul)

Articole legate de acelasi subiect
Trimisul Moscovei la NATO: Stabilirea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta serios securitatea | 2 Martie 2015
EDITIE SPECIALA - LIVE Summitul UE pe tema Ucraina/ Evitarea unui nou Razboi Rece?/ UPDATE - VIDEO Declaratii ale liderilor UE/ Declaratii Premier Ucraina/ Final de summit: Barroso si Herman Van Rompuy | 5 Martie 2014
Croatia - urmatorul stat membru al UE? | 17 Februarie 2011


COMENTARII


1. kosovo
nic (03 Februarie 2008 14:26)

toata yugoslavia o casatorie nereusita dupa atitia ani de convietuire si divortul va fi pe masura
cei rau ? oamenii de rind fac repede jocul unui nr mic de po liticieni si in timpul razboiului uita ca tot ei pierd . Ranile razboiului nu le am vazut vindecate in nicio tara din lume eventual cicatrizate , dar cicatricile stiu toti sint inestetice .
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut