Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > euROpeanul > Fondurile europene, vazute de la Bruxelles: 'Accentul - pe cetateni!'

Fondurile europene, vazute de la Bruxelles: 'Accentul - pe cetateni!'

Publicat: 11 Decembrie 2007 @ 10:06

Fondurile europene, vazute de la Bruxelles: 'Accentul - pe cetateni!'
Chiar daca in mecanismul de implementare al 'banilor europeni' se subliniaza in special dimensiunea politica si cea tehnica, nu trebuie sa uitam de cetateni. Cu ei trebuie sa inceapa si cu ei trebuie sa se incheie orice evaluare a 'implementarii corecte' a fondurilor europene.

Recent am facut parte dintr-o echipa care a analizat perceptia fondurile europene de catre cei care coordoneaza federatiile europene din Bruxelles. Am avut un esantion de 294 de raspunsuri, deci fara a pretinde ca rezultatul este stiintific, putem sa il incadram ca fiind un sondaj indicativ. Federatiile europene sunt mai mult pesimiste decat optimiste in accesarea fondurilor comunitare. Chiar daca 27% 'au aplicat si sunt satisfacuti cu implementarea', aproape 50% dintre cei intervievati au acordat raspunsuri pe linia: 'cred ca este relevant pentru organizatia mea, dar procedura este prea complexa' (14%), 'nu am auzit de asa ceva' (13%) sau chiar 'poate sa fie relevant, dar este dificil fara contacte cu persoane responsabile de astfel de proiecte' (12%). Se pare ca si la centru, in Bruxelles, exista perceptia ca pentru a accesa finantari comunitare trebuie sa ai contacte personale si ca implementarea nu este floare la ureche.

Daca ne referim la fondurile europene avem in vedere 3 paliere. Primul este cel politic. Romania este membra a Uniunii Europene si avem acum acces la mult- visatele fonduri comunitare. Am semnat tot ce se putea semna pe anul acesta si acum e timpul implementarii.

Ajungem la al doilea palier, cel al tehnocratilor. In paralel cu preaderarea, Romania a format si un numar de tehnocrati, foarte utili in negocierile de aderare si acum in punerea pe picioare a mecanismelor de absorbtie a fondurilor europene. Un expert PHARE isi va aduce tot timpul aminte de acele sute de pagini numite 'manualul PHARE', si la fel despre ISPA, SAPARD sau alte acronime care au imbunatatit vocabularul romanesc. Nu este usor sa devii 'expert in proiecte europene', iar cei ce sustin contrariul... ne putem indoi de calitatea serviciilor pe care le presteaza. Asa cum nici matematica nu o poti invata intr-o dupa-masa, nici managementul de proiect nu e ceva ce poti invata in doua-trei ore. Ia timp sa intelegi termenii si procedurile ce diferentiaza o aplicatie buna de una modesta si ce detalii sunt necesare.

Romania este in plin proces de a avea proprii tehnocrati europeni, fie ei in Bruxelles sau in orasele tarii. In actuala perioada de dezvoltare, Romania are foarte mare nevoie de ei.

Mare atentie insa la simplul CETATEAN. Referindu-ne la structura europeana se observa o tendinta care va intra in curand si pe piata romaneasca. Populatia da semne de nemultumire tot mai puternice fata de alianta traditionala dintre tehnocrati si liderii politici, care o pun in fata unor hotarari deja luate. Se manifesta un climat de profunda neincredere reciproca intre clasa politica si populatie. Actorii care activeaza la baza (cum ar fi autoritatile locale, asociatiile sau grupurile din plan local) solicita mai multa responsabilitate. Cu totii revendica o mai mare responsabilitate in luarea deciziilor publice si un rol direct in implementarea lor, asteptandu-se ca guvernele si politicienii sa joace un rol de intermediari activi. Se doreste redescoperirea dimensiunii umane si astfel sa fie oferita fiecaruia sansa de a se face util. E nevoie sa invatam sa luam in considerare ceea ce este important, iar mediul politic si cel administrativ sa includa capitalul uman in ecuatie.

Dan Luca, Bruxelles

[euROpeanul]

Articole legate de acelasi subiect
Felipe al VI-lea a devenit regele Spaniei | 19 Iunie 2014
Jumatate din populatia Romaniei este (inca) offline | 26 Martie 2012
Ludovic Orban: Fondurile alocate pentru 2007 vor fi absorbite 100% pana in 2010 | 18 Ianuarie 2008


COMENTARII


1. Parere personala
Baltean Cosmin (25 Aprilie 2008 23:42)

Cred ca articolul este foarte obiectiv. Simt din spatele textului faptul ca la nivelul politicilor europene se doreste ca orice cetatean european sa poata sa beneficieze de facilitatile fiscale in aceeasi masura ca si un cetatean cu pregatire temeinica in domeniul juridic sau financiar. In fond se doreste sustinerea financiara a unor idei, concepte si oportunitati simple. Dar in Romania daca vreau sa fac un business de strans uleiul uzat de motor pentru ca sunt mecanic auto de 35 de ani, trebuie sa intocmesc o intreaga teza de doctorat in domeniul PROJECT MANAGEMENTULUI si al finantarilor structurale. Sunt un om simplu. Am o meserie. Am o idee si o intentie. Am nevoie de consultanta si de bani pe care sunt dispus sa-i inapoiez in timp. Fac un bine comunitatii si mediului ambiant. Dau de lucru la cativa oameni. Dar nu pot dintr-un astfel de business sa-mi angajez consultanti financiari, juridici, tehnici si de mediu. Mai am de platit si taxe. Un circ intreg. Cred ca ma las si ma fac patron pe banii mei. Am inceput bine comentariul dar vad ca din nou ma enervez pe sistem. mai bine inchei acum. Va doresc numai bine.
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut