Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Afaceri / Taxe > UE propune perceperea TVA in tara clientului si nu a furnizorului

UE propune perceperea TVA in tara clientului si nu a furnizorului

Publicat: 7 Decembrie 2007 @ 10:11

Noile reglementari privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta prestarilor de servicii vor impune perceperea taxei in tara clientului si crearea unui "ghiseu unic" pentru plata taxei.

Ministrii economiei si finantelor din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns recent la un acord politic asupra a doua propuneri de directive si a unei propuneri de regulament, acte care vor asigura colectarea TVA in tara in care are loc consumul, precum si prevenirea distorsionarilor liberei concurente dintre statele membre cu rate TVA diferite.

Noile reglementari vor impune perceperea TVA pentru furnizarea de servicii catre intreprinderi (business-to-business) in locul in care este stabilit clientul, renuntandu-se la impozitarea in locul in care este stabilit furnizorul, asa cum se intampla in prezent.

In ceea ce priveste furnizarea de servicii catre consumatori individuali (business-to-consumer), locul impozitarii va ramane locul in care este inregistrat furnizorul. Totusi, in anumite conditii, regulile generale nu vor fi aplicate, atat in ceea ce priveste intreprinderile, cat si consumatorii individuali, iar anumite reguli se vor aplica pentru a reflecta principiul impozitarii in locul in care are loc consumul. Aceste exceptii se refera la serviciile prestate de restaurante, la inchirierea de mijloace de transport, la servicii legate de cultura, sport, stiinta si educatie, precum si la prestarile de servicii de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune si servicii prestate pe cale electronica unor consumatori individuali.

Pentru a simplifica operatiunile cu TVA impuse de noile reguli pentru serviciile de telecomunicatii, radiodifuziune si electronice, se va introduce un "ghiseu unic", care va permite furnizorilor de servicii sa-si indeplineasca obligatiile referitoare la inregistrari, declaratii si plati intr-o singura etapa in statul de domiciliu, inclusiv pentru serviciile furnizate in alte state membre. Veniturile din TVA vor fi apoi transferate din tara de domiciliu a furnizorului in tara de resedinta a consumatorului, ale carui rate si controale TVA vor fi aplicabile.

Ca regula, noile masuri vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2010.

Asa-numitul "pachet TVA" contine:
- un proiect de directiva privind locul de furnizare a serviciilor (va modifica Directiva 2006/112/CEE)
- un proiect de directiva privind procedurile pentru refinantarea TVA catre intreprinderi ne-stabilite (conform Directivei 2006/112/CEE)
- un proiect de regulament privind imbunatatirea cooperarii administrative in domeniul TVA si schimbul de informatii intre statele membre (va modifica Regulamentul 1798/2003/CE).

Acordul membrilor Consiliului a fost posibil ca urmare a unui compromis in privinta schimbarii regulii referitoare la locul impozitarii serviciilor de telecomunicatii, radiodifuziune si electronice furnizate consumatorilor individuali.

Pentru acest sector:
- aplicarea noilor reguli si a schemei "ghiseu unic" va fi amanata pina la 1 ianuarie 2015
- pina la 1 ianuarie 2019, statul membru de domiciliu va retine o parte din incasarile TVA realizate prin "ghiseul unic", dupa cum urmeaza: 30% de la 1 ianuarie 2015 pina la 31 decembrie 2016 si 15% de la 1 ianuarie 2017 pina la 31 decembrie 2018
- Comisia Europeana va elabora un raport asupra fezabilitatii noilor reguli inainte de intrarea acestora in vigoare.

"Pachetul TVA" va fi adoptat fara alte dezbateri in cadrul unei viitoare reuniuni a Consiliului, dupa finalizarea textelor.

Mai julte detalii aici.
(Consiliul UE)

Sursa: Eu-Ro Jurnalul CCIB

-----

Propuneri legislative privind TVA pentru serviciile financiare si de asigurare

In data de 28 noiembrie, Comisia Europeana (CE) a adoptat propunerile de directiva si de regulament privind regimul TVA pentru serviciile financiare si de asigurari.

Obiectivele propunerii sunt cresterea sigurantei juridice si reducerea poverii administrative pentru operatorii economici si administratiile fiscale, precum si reducerea impactului TVA-ului nedeductibil in costurile prestatorilor de servicii financiare si de asigurare.

In opinia CE, impactul pe termen scurt al actelor normative va consta intr-o reducere a veniturilor din TVA ale statelor membre. Pe termen mediu si lung, aceste pierderi vor fi compensate prin cresterea competitivitatii si activitatii sectorului in cauza. Nu se preconizeaza o crestere a tarifelor pentru aceste servicii.

Nevoia imperativa de modernizare a legislatiei TVA in functie de dezvoltarea curenta a pietelor este demonstrata de lista crescatoare a cazurilor inaintate Curtii Europene de Justitie in ultimii ani, in domeniul TVA.

Pentru a afla mai multe informatii legate de modernizarea regulilor de TVA aplicate serviciilor financiare si de asigurare, accesati site-ul oficial al Uniunii Europene (UE).

Daca doriti sa participati la consultarile deschise publicului, pe aceasta tema, sau pe alte teme legate de impozitare, abordate la nivelul UE, accesati acest link.

Sursa: DAE

Articole legate de acelasi subiect
Reactiile patronatelor din zona IMM pe noul Cod Fiscal: zero impozit timp de 2 ani pentru start-up, nu impozitului fix pentru microintreprinderile fara angajati | 20 Februarie 2015
Ioana Petrescu, ministrul de Finante: Accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel, calculat la un curs fictiv euro/leu, iar din 2016 vor fi indexate cu inflatia | 27 Noiembrie 2014
Florin Jianu, ministrul pentru IMM: Ca premiera, in 2014, antreprenorii din domeniul stiintific si tehnic i-au "eclipsat" pe cei din constructii | 4 Noiembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut