Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > euROpeanul > Ovidiu Dobleaga, seful DLAF: 'In 2007 am controlat proiecte in valoare de peste 200 milioane de euro'

Ovidiu Dobleaga, seful DLAF: 'In 2007 am controlat proiecte in valoare de peste 200 milioane de euro'

Publicat: 5 Decembrie 2007 @ 09:15

Ovidiu Dobleaga, seful Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), a explicat pentru euROpeanul care este mecanismul controalelor efectuate de expertii institutiei pentru depistarea celor care incearca sa 'sustraga' banii publici europeni. Cele 95 de dosare 'deschise' in 2007 reprezinta un record in activitatea DLAF. In acelasi timp, Departamentul a centralizat si a transmis Comisiei Europene un numar record de nereguli (aferente anului 2006), din cele raportate de autoritatile de implementare ale programelor UE de preaderare. Seful DLAF spune ca, uneori, autoritatile competente au raportat 'in exces'.

euROpeanul: Care sunt noutatile de anul acesta in activitatea DLAF?
Ovidiu Dobleaga: Am deschis 95 de dosare pentru control. Numarul lor mai poate creste pana la sfarsitul anului. Valoarea proiectelor controlate depaseste 205 milioane de euro. In 'portofoliu, avem proiecte de la valori relativ mici, unde banii au fost efectiv bagati in buzunar, deci frauda clara, pana la proiecte de 20 ? 30 de milioane de euro, pe care le cercetam. Tot in 2007, am finalizat 61 de dosare, din care am constatat posibile fraude in 42. Din cele ramase in lucru, multe se afla in faza de finalizare a raportului de control. 'Simple' nereguli au fost constatate in zece cazuri, iar in noua dosare nu s-a confirmat suspiciunea. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) ne-a sesizat, la randul sau, un dosar, pe care l-am transmis inapoi impreuna cu celelalte 42. Asadar, am trimis la DNA 43 de dosare.

euROpeanul: Ce feedback aveti de la Bruxelles?
Ovidiu Dobleaga: Raportul de activitate al Oficiului de Lupta Antifrauda, aparut in vara acestui an, a laudat activitatea DLAF, modul in care cooperam cu aceasta institutie si modul activ in care departamentul se implica in solutionarea controalelor. Tot in vara a aparut si raportul Comisiei Europene referitor la protectia intereselor financiare ale Uniunii, in care se arata modul in care statele membre isi indeplinesc obligatia de protectie a intereselor Uniunii Europene. Datele din acest raport releva activitatea sustinuta a departamentului in controlul fondurilor comunitare si in raportarea neregulilor constatate. Siim Kallas, comisarul european pentru probleme administrative, audit si antifrauda, a spus ca numarul mare de rapoarte transmise la Comisia Europeana de catre DLAF arata seriozitatea cu care intelege Romania sa se implice in controlul fondurilor europene.

euROpeanul: Ce inseamna acest numar mare de nereguli?
Ovidiul Dobleaga: In procesul de gestionare a fondurilor europene, autoritatile de implementare pentru fondurile de predarare verifica beneficiarii de finantare, pentru a se asigura ca ei respecta obligatiile contractuale si legalitatea cheltuielilor angajate. Astfel, se identifica o serie de nereguli, de incalcari ale regulilor de finantare sau ale obligatiilor contractuale. Odata constatate, neregulile trebuie raportate Comisiei Europene. Raportarea se face prin intermediul DLAF. Noi primim constatarile tuturor autoritatilor, le centralizam si le transmitem la OLAF, impreuna cu alte cazuri descoperite chiar de expertii nostri. Am transmis peste188 de rapoarte de nereguli, aferente controalelor din 2006. Acest numar mare se datoreaza seriozitatii cu care autoritatile au facut verificari, insa am avut de-a face si cu un anumit exces de zel. In unele cazuri, institutiile implicate in gestionarea fondurilor europene au raportat excesiv. Anumite nereguli nu era necesar sa fie raportate. Exista niste praguri ale sumelor implicate intr-o posibila neregula: 4.000 de euro la programul SAPARD si peste 10.000 de euro pentru PHARE. De acum incolo, pragul va fi de 10.000 de euro pentru toate proiectele. Unele institutii au raportat ca nereguli si sub aceste praguri. Acest aspect a fost corectat si s-a eliminat aceasta problema. Este problema agentiei de implementare sa gestioneze ce ne trimite. Cred ca este, poate, un exces de zel ...sau de buna-credinta.

euROpeanul: Ce se intampla cu cazurile respective, dupa constatarea neregulilor ? Le trimiteti la DNA?
Ovidiu Dobleaga: O parte din aceste dosare sunt transmise la DNA. Insa, nu toate sunt suspectate de frauda. Iata un exemplu: daca un beneficiar cumpara in mod direct un utilaj, in conditiile in care ar fi trebuit sa aplice procedura de achizitie publica, atunci putem vorbi de o neregula. Nu intra la categoria fraudelor. Uniunea Europeana, pur si simplu, nu deconteaza aceasta cheltuiala. Desigur, exista si situatii in care avem documente false sau alte elemente de natura penala. Atunci cand fapta persoanei in cauza intruneste conditiile pentru a fi considerata infractiune, dosarul merge la Parchet sau la DNA. Atentie, insa: la organele de urmarire penala pot ajunge, pe langa dosarele transmise de noi, si unele venite direct de la autoritatile de management. Desigur, aceste autoritati au obligatia de a ne informa cand transmit un dosar. Am inceput sa primim din ce in ce mai multe astfel de sesizari.

euROpeanul: In ce situatii se adreseaza ministerele (mai exact, autoritatile de management) direct Directiei Nationale Anticoruptie?
Ovidiu Dobleaga: Se poate intampla ca ministerul sa decopere o frauda atat de evidenta incat sa nu mai fie nevoie de controlul DLAF.

euROpeanul: Acest mecanism pe care l-ati descris va fi valabil si pentru fondurile postaderare?
Ovidiu Dobleaga: Da, va fi valabil si pentru fondurile structurale si, in plus, si pentru fondurile rambursabile, precum cele acordate de Banca Europeana de Investitii (BEI). Pentru finantarile BEI am primit deja sesizari de posibile nereguli si am declansat controale in cazul a trei proiecte foarte mari, cu valori de peste 30 de milioane de euro. Este vorba de proiecte de investitii in infrastructura. Am desfasurat aceste controale la fata locului impreuna cu reprezentantii BEI si cei ai OLAF, ceea ce reprezinta o noutate in Uniunea Europeana. Legat de fondurile structurale, am dezvoltat o retea de raportare a neregulilor formata din reprezentantii autoritatilor de management. Mai sunt reprezentate si agentiile de implementare pentru fondurile de preaderare.

euROpeanul: Ce vor face exact reprezentantii autoritatilor de management?
Ovidiu Dobleaga: Este o activitate extrem de importanta fiindca raportarile necesita o rigoare deosebita si, de asemenea, este nevoie sa se urmareasca evolutia cazurilor descoperite, lucru care trebuie facut tot de ministere.

Ioana Morovan

[euROpeanul]

Articole legate de acelasi subiect
Felipe al VI-lea a devenit regele Spaniei | 19 Iunie 2014
Jumatate din populatia Romaniei este (inca) offline | 26 Martie 2012
Ludovic Orban: Fondurile alocate pentru 2007 vor fi absorbite 100% pana in 2010 | 18 Ianuarie 2008
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut