Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > euROpeanul > Unitati specializate pentru cresterea capacitatii de absorbtie in comune si orase mici

Unitati specializate pentru cresterea capacitatii de absorbtie in comune si orase mici

Publicat: 20 Noiembrie 2007 @ 09:29

Pentru cresterea capacitatii de absorbtie a finantarilor UE si in zonele cu resurse limitate, patru consilii judetene din Romania au fost instruite in cadrul unui proiect pilot finantat de Guvernul Marii Britanii sa acorde sprijin autorizat comunelor si oraselor mici.

Proiectul, intitulat 'Unitati specializate ale Consiliilor Judetene pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale de catre structurile administrative cu resurse limitate', s-a derulat in perioada mai 2006 - octombrie 2007 si a avut trei faze. In prima faza, toate consiliile judetene din Romania au fost invitate sa inainteze propuneri de creare a unor Unitati Specializate, care sa ofere sprijin permanent comunelor si oraselor in vederea accesararii si folosirii cu succes a fondurilor europene. Din cele 22 de consilii judetene care au venit cu propuneri, au fost alese pentru a primi sprijin direct judetele: Vaslui, Valcea, Covasna si Bistrita. Criteriile de selectie au urmarit identificarea unor modele diferite, care sa prezinte diverse posibilitati de finantare.

In faza a doua a proiectului, judetele implicate au fost instruite de expertii britanici sa puna in aplicare un plan de actiuni si un program care sa identifice zonele sensibile din teritoriu, precum si unele strategii de comunicare. Totdata, expertii au elaborat documente care sa ofere Unitatilor Specializate clarificari si modele pentru elaborarea procedurilor si documentelor interne.

Unitatile Specializate se vor adapta la specificul fiecarei zone

Conform directorului de proiect, Florin Manailescu, 'intregul proiect a reprezentat un element de noutate pentru ca a incercat testarea unei idei. Consiliile Judetene vor oferi un serviciu de interes public care se adreseaza comunelor si oraselor mici (le-am numit noi structuri cu resurse limitate) pentru accesarea finantarilor la nivelul judetului'.

Aceste Unitati Specializate ar trebui sa actioneze in toate etapele desfasurarii proiectelor, insa fiecare din cele patru existente deja a trebuit sa decida cum va actiona si care va fi gradul sau de implicare pe fiecare zona. 'Ar trebui sa aleaga un model care raspunde cel mai bine situatiei lor individuale. In acest sens, au fost create si analizate trei modele diferite legate de felul in care poate fi realizat acest lucru: agentie de dezvoltare locala, compartiment nou in cadrul Consiliului Judetean sau folosirea Departamentelor de Integrare Europeana', explica Manailescu.

Salariile mici ameninta structurile locale sa ramana fara personal instruit

In faza finala a proiectului, experienta celor patru judete-pilot si modelele de buna practica identificate au fost diseminate la nivel national, la sfarsitul lunii octombrie, prin doua seminarii la care au participat reprezentanti ai Consiliilor Judetene din regiuni.
Phillip Hall, adjunctul sefului de misiune al Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, atrage atentia ca 'experienta altor tari arata ca multe regiuni au absorbit sume imense din banii contribuabililor, dar cu rezultate minime. De aceea, adevarata provocare si pentru Romania nu este sa cheltuaisca banii, ci sa o faca cu folos'.

Pe langa beneficii, reprezentantii celor patru judete-pilot implicate in proiect au identificat si unele probleme care pot afecta, pe viitor, bunul mers al lucrurilor. Iar problema cea mai acuta sunt salariile mici, care pot avea drept consecinta migratia personalului proaspat instruit catre alte institutii sau chiar in afara tarii. Acestei probleme, spun ei, se adauga lipsa specialistilor, a resurselor financiare si a strategiilor, precum si influentele politice.

Concluzii cheie:
- Planurile de Servicii, Strategiile de Comunicare, Portofoliul de Proiecte, Sistemul de Colectare a Datelor si Oportunitatile Egale elaborate in timpul proiectului sunt documente transferabile tuturor Consiliilor Judetene, cu micile modificari necesare pentru a raspunde circumstantelor individuale
- POR si PNDR sunt programele cheie pentru autoritatile publice cu resurse limitate
- Consistenta colectarii datelor si pastrarii documentelor este critica pentru toate aceste zone. Cheia succesului o reprezinta managementul eficace al proiectelor, realizat de catre sau cu sprijinul oferit de Unitatea Specializata
- Nu ajuta la nimic sa ai cereri de finantare reusite care sa genereze finantari nerambursabile, daca managementul proiectului si pastrarea documentatiei sunt necorespunzatoare
- Auditorii au dreptul sa ia banii inapoi si o vor face
Obiectivul ramane mereu acelasi: 'Obtine finantarile, cheltuieste banii, nu pierde sumele alocate'.

Camelia Moga

[euROpeanul]

Articole legate de acelasi subiect
Felipe al VI-lea a devenit regele Spaniei | 19 Iunie 2014
Jumatate din populatia Romaniei este (inca) offline | 26 Martie 2012
Ludovic Orban: Fondurile alocate pentru 2007 vor fi absorbite 100% pana in 2010 | 18 Ianuarie 2008
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut