Cancelarul german Angela Merkel si noul presedinte francez Nicolas Sarkozy - liderii "motorului" franco-german al Uniunii Europene (UE) - au negociat pentru prima data puterea economica si influenta politica a tarilor lor in Europa si in lume, trasand in cadrul summitului informal de la Toulouse viitorul conglomeratului aerospatial si de aparare EADS, cel de-al doilea gigant al aeronauticii la nivel mondial.

Arhiva: Nicolas Sarkozy si Angela Merkel | Foto: Deutsche Welle

Prima runda de negocieri fata in fata, in care Merkel si Sarkozy au avut cu adevarat ceva de impartit, a pastrat traditia cooperarii franco-germane aflate la baza constructiei comunitare. Pragmatismul a invins, dar stilul asertiv si agenda „turbo” ale liderului francez, care are ca scop declarat sa readuca Franta in centrul UE si actioneaza deja in acest sens, au creat deja premisele unor viitoare puncte de tensiune in parteneriatul Paris - Berlin.

Franta vrea mai mult

Dupa tratative indelungi si incordate, Merkel si Sarkozy alaturi de actionarii privati ai EADS au convenit ieri, la Toulouse, noua structura a conducerii conglomeratului, schimband sistemul bicefal, care impartea pana acum puterea in companie intre francezi si germani, cu o structura mai simpla si mai eficienta, in care cele doua tari vor ocupa functiile-cheie prin rotatie.
Deschiderea spre compromis s-a oprit insa aici pentru ca structura actionariatului, in care Sarkozy vrea ca Franta sa aiba o pondere mai mare, nu a fost transata.Marirea participatiei franceze este interzisa de actualul cadru legal al companiei insa, ca in cazul multor altor chestiuni, Sarkozy vrea mult mai mult pentru Franta. Atat de mult incat, la Berlin, Franta lui Sarkozy a inceput sa fie perceputa ca un partener ale carui ambitii nu pot fi realizate fara prejudicii in contul Germaniei.

„Sar scantei”

Berlinul a fost deja deranjat de faptul ca Sarkozy l-a impus pe francezul Dominique Strauss-Khan la presedintia FMI, fara a consulta Germania, dar si de intentia declarata a Parisului de a limita independenta Bancii Centrale Europene pentru a limita valorizarea euro fata de dolar - masura ce ar favoriza exportatorii francezi. Pe plan international, opozitia lui Sarkozy fata de integrarea Turciei in UE si propunerea unilaterala a Frantei, de continuare a negocierilor sarbo-albaneze in cazul Kosovo, nu au fost episoade prea placute pentru germani. Cu atat mai putin, initiativa inedita pentru solutionarea conflictului israeliano-palestinian la care a cooptat state din sudul si sud-estul UE, inclusiv Romania, fara insa a informa Berlinul sau alti mari parteneri internationali. In relatia Berlinului cu Franta lui Sarkozy „sar scantei”, asa cum rezuma pentru „Der Spiegel” unul dintre consilierii Angelei Merkel.

Compromis

EADS are o noua structura de conducere

In urma acordului incheiat ieri intre actionarii EADS, gigantul european de aeronautica si aparare va fi condus de un singur presedinte al Consiliului de Administratie (CA) si de un singur presedinte executiv, cele doua functii nemaifiind ocupate de cate doua persoane ca pana acum. Franta si Germania vor imparti in continuare conducerea, dar prin rotatie.
Astfel, germanul Rüdiger Grube va deveni presedintele CA pana in 2011, cand va fi inlocuit de magnatul francez Arnaud Lagardere. Tot pana in 2011, presedintele executiv al EADS va fi francezul Louis Gallois, care paraseste functia de presedinte executiv al filialei Airbus, in favoarea germanului Tom Ender.

Articol complet in Evenimentul Zilei