Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > EurSondaj > 72% dintre romani vor schimbare politica

72% dintre romani vor schimbare politica

Publicat: 4 Octombrie 2004

72% dintre romani vor schimbare politica
Un sondaj Gallup comandat de SAR arata ca oamenii vor alternativa, dar nu o vad inca.

Apropierea alegerilor din noiembrie 2004 gaseste in Romania un public sceptic si dezorientat. Nemultumirea fata de regimul actual este foarte mare, cu o majoritate apreciind ca guvernul nu face fata situatiei din tara (50% fata de 37% care cred ca face fata), apreciind ca tara are nevoie de o schimbare politica la alegeri (72%), ca aceasta schimbare de putere chiar va surveni in urma alegerilor (48%), si ca exista o alternativa politica la guvernul actual (47 fata de 32% care spun ca nu exista). 55% apreciaza ca a crescut coruptia fata de anul trecut, fata de 28% care opineaza ca a ramas la fel. Campania anticoruptie a guvernului nu a convins decit 9% din alegatori.


Datele au reiesit dintr-un sondaj privitor la atitudinile romanilor fata de coruptie, politica si asupra gradului de informare politica in ajun de alegeri, comandat de Societatea Academica din Romania (SAR) agentiei de sondare a opiniei publice Gallup. Sondajul a fost co-finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii prin programul Federal Assistance Award, si de German Marshall Fund of the US. Ancheta de teren s-a desfasurat in perioada 5-20 septembrie la domiciliul subiectilor. Volumul esantionului este de 1055 de persoane de 18 ani si peste. Esantionul a fost de tip stratificat, probabilist, bi-stadial reprezentativ la nivel national pentru populatia adulta neinstitutionalizata cu o eroare tolerata de +/- 3%.Alina Mungiu-Pippidi, presedintele SAR, a declarat pentru EurActiv.ro ca in Romania exista o tendinta generala. "Oamenii nu mai spun cu cine urmeaza sa voteze. Acest lucru afecteaza optiunea de vot. PSD este supralicitat. Cel putin 20% din cei care spun ca vor vota cu PSD, nu vor vota cu PSD."

In ciuda nemultumirilor, apropierea alegerilor este privita cu mai mult scepticism decat entuziasm. 47% din romani sunt complet de acord, cu 33% partial de acord, cu afirmatia "Aceiasi oameni se bucura de avantaje indiferent de regim". Publicul e mai curind sceptic fata de potentialul alegerilor de a schimba ceva, 34% fiind total de acord cu afirmatia ca "Alegerile nu schimba mare lucru, chiar daca vin altii la putere", fata de 34% care sunt doar partial de acord si 21% care cred ca aceasta perceptie este gresita.

Conform Alinei Mungiu-Pippidi, rezultatele acestui sondaj le confirma pe cele din luna martie, ale unui sondaj facut impreuna cu CURS. Acelasi procentaj de romani care isi doresc schimbarea a fost inregistrat si atunci. "Iar ceea ce s-a intamplat in martie a fost confirmat la locale".Gradul de informare al alegatorilor este destul de redus. Numai 44% cred ca stiu destul ca sa se prezinte la vot. Numai 55% au auzit ca PNL si PD candideaza pe liste comune. Consumul de politica din ziar a crescut mult fata de anul 2000, 43% citind presa scrisa in cautare de informatie politica zilnic sau de citeva ori pe saptamina, fata de 44% care se bazeaza doar pe radio si televiziune.

Cifrele arata un electorat copt pentru o schimbare, dar cu un grup foarte mare care nici nu a aflat care este schimbarea. Prezentarea Aliantei DA pe liste separate in locale, in loc de liste comune, si prestatia slaba a Aliantei peste vara face ca doar 55% din romani sa fi receptat mesajul listelor comune ale D.A. Potrivit SAR, retragerea lui Teodor Stolojan, primul lider din Romania fortat sa paraseasca cursa electorala din motive de sanatate, trebuie sa fie semnalul unei campanii de comunicare mult mai intensa pentru opozitia din Romania, tara in care oamenii vor alternativa, dar nu stiu de ea.

Presedintele SAR a mai spus pentru EurActiv.ro ca nu crede ca cifrele sondajului si-au pierdut relevanta dupa evenimentele politice din week-end. "Ceea ce se reflecta este o tendinta generala vaga. Oamenii vor sa se schimbe, dar nu stiu exact cum. Week-end-ul a adus "semnale contradictorii", mai spune presedintele SAR. Pe de o parte a disparul Teodor Stolojan, reprezentantul unei alternative, dar a aparut Basescu, "care va fi mult mai vocal si va umple golul lasat".

Sursa: SAR

[EurActiv.ro]

Articole legate de acelasi subiect
Eurobarometru: 59% din romani au o imagine pozitiva despre UE | 17 Decembrie 2014
8 martie aduce aminte ca discriminarea de gen exista, inca, in Europa | 7 Martie 2008
Bulgarii intra cu buzunarele goale in UE | 21 Decembrie 2004
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut