Consiliul European pentru Afaceri Externe va adopta luni la Bruxelles "un regim de sancțiuni împotriva Hamasului palestinian", a declarat joi purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului francez al Afacerilor Externe, notează La Libre Belgique.

"Este un regim de sancțiuni care vizează indivizi și transferuri de fonduri", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Christophe Lemoine în timpul unei conferințe de presă la Quai d’Orsay.

Acesta vizează Hamasul și pe unele dintre cadrele sale implicate în atacurile fără precedent din 7 octombrie împotriva sudului Israelului dinspre Fâșia Gaza, care au provocat 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui calcul al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Circa 250 de persoane au fost luate ostatice, iar 132 sunt încă în Gaza, dintre acestea cel puțin 27 au fost ucise, potrivit unui calcul al AFP bazat pe datele oficiale israeliene.

Aproximativ o sută au fost eliberate în timpul unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie.UE l-a adăugat deja de marți pe lista sa "de teroriști" pe Yahya Sinouar, liderul mișcării islamiste palestiniene din Gaza, considerat a fi arhitectul atacului din 7 octombrie împotriva Israelului.

De la această decizie a celor douăzeci și șapte, Yahya Sinouar este supus unui regim de sancțiuni care implică înghețarea fondurilor și a activelor financiare pe care le deține în UE și interdicția pentru orice operator european de a le finanța.

UE a inclus anterior, în decembrie, doi înalți oficiali ai aripii militare a Hamas, Mohammed Deif și Marwan Issa, pe lista sa neagră care sancționează persoane sau organizații implicate în acte "teroriste".Hamas, ca organizație, face deja parte din ea. Mișcarea islamistă palestiniană este considerată un grup terorist de UE, dar și de multe țări, printre care Statele Unite, Canada sau Israel.

Ca represalii pentru 7 octombrie, Israelul a jurat că va anihila Hamas, aflat la putere în Gaza din 2007.Potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, aproape 24.500 de persoane, marea majoritate femei, copii și adolescenți, au fost ucise de atunci în operațiunile militare israeliene pe teritoriul palestinian, unde ONU se teme de "risc de foamete" și de "epidemii mortale".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA