John Kirby a declarat, înainte de întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Joe Biden, că poziția SUA privind sprijinul pentru candidatura lui Mark Rutte la șefia NATO nu s-a schimbat, relatează AP.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după ce a fost primit în Biroul Oval de la Casa Albă de președintele Joe Biden, că a discutat cu acesta despre candidatura sa la funcția de secretar general al NATO.

"Și acest punct a fost atins în discuția noastră tête-à-tête și împreună am decis să continuăm dialogul", a spus Iohannis, întrebat dacă a discutat cu Joe Biden despre dorința lui de a conduce NATO.

Întrebat și dacă Biden a spus că îl susține, Iohannis a replicat doar: "Am decis să continuăm dialogul".

Interogat pe parcursul conferinței de presă despre acest subiect, Iohannis a recunoscut că discuția cu Joe Biden pe acest subiect nu a fost una prea lungă. 

Înainte de a fi primit Klaus Iohannis de Joe Biden, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe teme de securitate națională, John Kirby, a fost întrebat de jurnaliști dacă președintele american îi va cere omologului român să renunțe la candidatură.

”Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește sprijinul nostru pentru ca Rutte să fie viitorul secretar general al NATO”, a răspuns Kirby, potrivit AP.

Decizia privind numirea unui nou șef al NATO se ia prin unanimitate.

Analistul olandez Robert van de Roer a declarat la NPO1 că Rutte e sprijinit în continuare de Casa Albă și se așteaptă ca Iohannis să se retragă din cursă.

Diplomații îl acuză pe președintele României de ”comportament irațional”, mai spune Van de Roer. 

Deși americanii sunt în favoarea lui Rutte, l-au lăsat pe Iohannis să vorbească. ”Vor să-i respecte pe români. Biden l-a lăudat pe Iohannis până la cer, numindu-l un aliat important. Între timp, un purtător de cuvânt a spus că SUA îl susține pe Mark Rutte. Pentru americani, candidatura lui Iohannis nu este un element public de comunicat. Asta spune destul”.

Întrebat dacă e posibil ca președintele României să încerce să obțină o funcție la nivel european, acesta crede că șansele sale au fost anulate de modul în care s-a comportat.

”Dacă te comporți ca un pilot kamikaze, nu vei fi nominalizat pentru o funcția în care gestionezi relația cu 27 de state membre UE”, apreciază analistul olandez, relatează Wnl.tv.