Horia Constantinescu, controversatul șef al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, a anunțat joi pe o rețea socială că pleacă din instituție după scandalul „puiului galben” și după ce a fost desemnat candidat PSD la Primăria Constanța.

UPDATE

Horia Constantinescu susține că nu a demisionat. „Bună ziua tuturor. Nu am demisionat! După discuțiile de la nivelul guvernului voi comunica exact data și parcursul. Sunt proiecte importante în plină desfășurare și trebuie să nu le pun în pericol. Vă voi ține la curent. Nu aș fi plecat fără să vă mulțumesc pentru întreaga colaborare”, a scris președintele ANPC pe grupul de WhatsApp al ANPC, potrivit G4Media.

+++

"Probabil unii dintre voi deja știți că am fost nominalizat candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al orașului Constanța. Prin forța lucrurilor, trebuie să renunț la funcția de președinte pentru a mă putea dedica campaniei și noului proiect. Cu toată lipsa de modestie, am scris o pagină de istorie în cartea autorității”, a scris el, citat de G4Food.

El a spus că „rămân totuși în această mare familie, în calitate de comisar șef adjunct al Comisariatului Județean Constanța (suspendat)”. PSD l-a nominalizat miercuri drept candidat la Primăria Constanța.

Constantinescu, cunoscut pentru desele derapaje la adresa unor companii private, a avertizat miercuri asupra comercializării unor pui de găină „îngălbeniți” pentru a părea mai sănătoși și a declarat că va informa toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație.

„Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare "gustos”. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul”, a scris miercuri șeful ANPC pe pagina sa de Facebook.

El a fost însă contrazis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care a a reacționat prompt și a i-demontat afirmațiile.

Vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle (PSD), a declarat: „Ieșirile din spațiul public referitoare la siguranța produselor alimentare fără a aștepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât și consumatorilor și industriei de creștere a păsărilor din România”.

„Într-adevăr a creat o stare emoțională extraordinară, dar din păcate acestea sunt practicile. Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creștere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în rețetele furajere atât pigmenți naturali pe care îi găsim în porumb și în lucernă, dar și dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobați de autoritatea de reglementare și sunt folosiți în hrana păsărilor (…) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituții acest lucru.

Dacă știe (președintele ANPC n.r.) că există acest pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice în acel sistem de alertă și atunci toate instituțiile se sesizau, mai ales ANSVSA, și se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la fermă până la agentul economic care a pus în vânzare astfel de produse.

Deci, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare cum ar fi trebuit să se procedeze, dar, repet, cred că aceste ieșiri fără să așteptăm analize de la laboratoare autorizate, cu niște lucruri concrete, nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât și o temă în rândul consumatorilor și industriei noastre de creștere a păsărilor care, din fericire, este foarte bine dezvoltată”, a explicat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreședintele ANSVSA.