Compania chineză ByteDance, care deține TikTok, a dat în judecată Guvernul Statelor Unite, pentru a bloca legea care ar forța să vândă sau să interzică aplicația video folosită de 170 de milioane de americani.

Compania a intentat procesul și a argumentat că legea încalcă Constituția SUA din mai multe motive, printre care și încălcarea protecției liberei exprimări, prevăzută de Primul Amendament. Legea. Legea, semnată de Joe Biden pe 24 aprilie, dă ByteDance un ultimatum de 12 luni pentru a vinde TikTok, altfel aplicația va fi interzisă, relatează Reuters

„Pentru prima dată în istorie, Congresul a adoptat o lege care interzice o platformă de exprimare și doar aceasta, permanent, la nivel național, și interzice fiecărui american să participe la o comunitate online unică, având peste un miliard de oameni în întreaga lume”, a spus compania în proces.

Conform avocaților, cesionarea „pur și simplu nu este posibilă: nu comercial, nu tehnologic, nu legal”. 

Casa Albă a spus că dorește ca aplicația să fie interzisă din motive de securitate națională și a refuzat să comenteze procesul.

TikTok a negat că a împărtășit sau va împărtăși vreodată datele utilizatorilor din SUA, acuzând parlamentarii americani în proces că promovează preocupări „speculative”.

Președintele comitetului restrâns al Camerei Reprezentanților pentru China, reprezentantul Raja Krishnamoorthi, a declarat că legislația este „singura modalitate de a aborda amenințarea la securitatea națională reprezentată de către ByteDance a aplicațiilor precum TikTok”.

„În loc să-și continue tacticile înșelătoare, este timpul ca ByteDance să înceapă procesul de dezinvestire”, a spus el.

Legea le interzice magazinelor de aplicații precum AppStore și Google să pună la dispoziție utilizatorilor aplicația TikTok, cu excepția cazului în care ByteDance renunță la TikTok până pe 19 ianuarie.

În proces se arată că guvernul chinez "a precizat clar că nu va permite dezinvestirea motorului de recomandare care este cheia succesului TikTok în Statele Unite". Companiile au cerut circuitului D.C. să blocheze aplicarea legii de către procurorul general al SUA, Merrick Garland, și afirmă că se justifică o "măsură asiguratorie prospectivă".

58% din ByteDance este deținut de investitori instituționali globali, printre care BlackRock, General Atlantic și Susquehanna International Group, 21% este deținut de fondatorul chinez al companiei și 21% de angajați - inclusiv de aproximativ 7.000 de americani.

Bătălia de patru ani pentru TikTok este un front semnificativ în conflictul în curs de desfășurare pe internet și tehnologie dintre Statele Unite și China. În aprilie, Apple a declarat că i-a fost ordonat de către China să elimine aplicațiile META din App Store din cauza preocupărilor legate de securitatea națională a Chinei.

TikTok a cheltuit 2 miliarde de dolari pentru a implementa măsuri de protejare a datelor utilizatorilor din SUA și și-a luat angajamente suplimentare într-un proiect de Acord de securitate națională de 90 de pagini dezvoltat prin negocieri cu Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite (CFIUS).

Acest pact includea ca TikTok să accepte o „opțiune de închidere” care ar da guvernului SUA autoritatea de a suspenda TikTok în Statele Unite dacă aplicația încalcă unele obligații.

În august 2022, CFIUS a încetat să se mai implice în discuții semnificative despre acord, iar în martie 2023 „a insistat că ByteDance ar trebui să cedeze afacerea TikTok din SUA”. CFIUS este un comitet interagenție, prezidat de Departamentul de Trezorerie al SUA, care analizează investițiile străine în afaceri și imobiliare americane care implică preocupări de securitate națională.

În 2020, fostul președinte Donald Trump, a fost blocat de instanțe în încercarea sa de a interzice TikTok și WeChat, deținută de chinezi, o unitate a Tencent (0700.HK), în Statele Unite. Trump, candidatul republican care l-a contestat pe democratul Biden la alegerile din 5 noiembrie din SUA , și-a inversat cursul de atunci, declarând că nu sprijină o interdicție, dar că problemele de securitate trebuie abordate.

Biden ar putea prelungi termenul de 19 ianuarie cu trei luni dacă se stabilește că ByteDance face progrese. Faptul că Biden continuă să folosească TikTok în campanie, „subminează afirmația că platforma reprezintă o amenințare reală pentru americani”, în timp ce campania lui Trump nu folosește TikTok.

Mulți experți s-au întrebat dacă vreun potențial cumpărător deține resursele financiare pentru a achiziționa TikTok și dacă agențiile guvernamentale din China și SUA ar aproba o vânzare.

Pentru a muta codul sursă TikTok în Statele Unite „ar fi nevoie de ani pentru ca un set complet nou de ingineri să se familiarizeze suficient”.