Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Fonduri structurale > Fonduri UE 2014-2020. Calendarul cu termene limita, publicat de Minister. Probleme oficiale in elaborarea documentelor: lipsa de timp, de oameni si de date statistice

Fonduri UE 2014-2020. Calendarul cu termene limita, publicat de Minister. Probleme oficiale in elaborarea documentelor: lipsa de timp, de oameni si de date statistice

Publicat: 1 Aprilie 2013 @ 21:55

Ministerul Fondurilor Europene a publicat o serie de informatii actualizate legate de stadiul pregatirilor pentru viitoarele fonduri UE 2014-2020. Intre acestea, calendarul actualizat cu termene limita. (EurActiv.ro a obtinut si a publicat, saptamana trecuta, acest calendar oficial - in limba engleza). In plus, pe site-ul MFE a aparut un rezumat al discutiilor din cadrul unei reuniuni oficiale, unde reprezentantii ministerelor, au ridicat probleme legate de lipsa de timp suficient pentru analize elaborate, lipsa de personal si lipsa unor date statistice.

Ioana Morovan

Ministerul Fondurilor Europene a publicat, in sfarsit, o serie de informatii legate de ce s-a intamplat in ultima jumatate de an in domeniul pregatirii pentru fondurile europene 2014-2020: Calendarul cu termene limita, Lista strategiilor sectoriale pentru 2014-2020, Calendarul indicative al consultarilor, plus o “Informare privind activitatile desfasurate pana in prezent, prioritatile preliminare in utilizarea fondurilor UE 2014-2020 (in limba engleza).

Intre aceste documente se gaseste si Minuta reuniunii din luna noiembrie 2012 a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat* (vezi explicatii in Nota de la finalul articolului). (N.r. De atunci, a mai exista o reuniune a CIAP, in data de 14 martie, insa Minuta discutiilor de la aceasta sedinta nu este publica deocamdata).

La reuniunea amintita, ministerele s-au plans de diferite probleme administrative in lucrul pe documente iar organizatiile, de lipsa de comunicare si transparenta. In ceea ce priveste elaborarea documentelor (analizele socio-economice, care vor sta la baza viitoarelor programe de finantare), coordonatorii acestora – pe domenii – s-au plans de lipsa de timp suficient pentru intocmirea documentelor (Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii), lipsa de experienta sau de oameni care sa elaboreze documentele (Ministerul Sanatatii, Ministerul Economiei), lipsa de date statistice suficiente (Ministerul Culturii).

Reprezentantul Ministerului Agriculturii: „Problemele intampinate au fost legate de lipsa de timp; parerea unanima, inclusiv a mediului academic, a fost ca pentru a putea realiza o analiza aprofundata i aplicata sunt necesare aprox. 6 luni"

Organizatiile s-au plans, la randul lor, de lipsa de comunicare si transparenta din cadrul Comitetelor Consultative (pe domenii specifice, n.r.). Spre exemplu: Blocul National Sindical, Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, Consiliul de Coordonare Naionala a Pactelor Regionale pentru Ocupare i Incluziune Social. Chiar presedintele unei institutii de stat, Agentia Nationala pentru Romi, a spus ca nu a primit invitatii pentru a participa la Comitetele Consultative.

O dezbatere aparte a avut loc pe subiectul „Strategiei Guvernamentale pentru mediul de afaceriü", mai exact daca aceasta strategie (intocmita cu finantare UE) este sau nu este oficiala, este sau nu este depasita. Tema a fost disputata mai ales intre Reprezentantul Ministerului Economiei, Nicolae Rotileanu, care a sustinut ca Strategia respectiva este depasita, si cel al Institutului Economic Roman, Radu Munteanu, care a sustinut contrariul.

*Nota (1): CIAP este organismul „nucleuüh, la nivel national, pe tema fondurilor UE 2014-2020 care reuneste principalele institutii si organizatii partenere, din toate domeniile. CIAP are in componena 60 de membri din care 70% sunt parteneri relevanti care fac parte din instituii de interes public central i local, iar 30% sunt reprezentani ai organizaiilor din mediul economic, social, academic si ai societaii CIVILE.

NOTA (2): EurActiv.ro a publicat la inceputul saptamanii trecute un document obtinut de redactie care, la acel moment, era singurul calendar oficial actualizat disponibil, cu etape si termene limita, pentru procesul de programare a viitoarelor fonduri europene. Documentul, la acel moment, nu era facut public de catre autoritati. Potrivit acestui calendar, la data de 31 martie ar trebui sa fie stabilita arhitectura viitoarelor Programe Operationale.

Articole legate de acelasi subiect
Lansarea finantarilor prin noul Program Operational Competitivitate, cel mai devreme in martie | 12 Februarie 2015
EXCLUSIV Guvernul va infiinta o agentie pentru antreprenoriat care sa gestioneze fondurile destinate tinerilor, inclusiv "Garantia pentru tineret" a Uniunii Europene | 2 Februarie 2015
VIDEO INTERVIU Iuliu Winkler: Exista pericolul ca finantarile "clasice" si cele care implica investitii private, la nivelul Uniunii Europene, sa intre in conflict | 23 Ianuarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut