Aderarea completă la Schengen ar fi adus României un plus de 0,5% la PIB în următorii 10 ani. Beneficii sunt însă și după aderarea parțială - cu granițele aeriene și maritime - care intră în vigoare începând din 31 martie.

Aderarea completă la Spațiul Schengen ar fi adus României un plus de 0,5% la PIB pentru următorii 10 ani ... Estimăm că aderarea aeriană și maritimă va aduce un beneficiu care valorează între 0,1 și 0,2 din PIB pentru următorii 10 ani. Evident în măsura în care vom putea să profităm și de transportul mărfurilor mai ales pe cale maritimă", a declarat joi eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, într-o conferință de presă.

El crede că la Consiliul JAI din decembrie ar putea fi rediscutat acest subiect.

Pe de altă parte, Negrescu spune că totul depinde de rezultatul alegerilor din Austria, unde extrema dreaptă se află pe primul loc în sondaje, iar pentru locul al doilea se luptă social-democrații și conservatorii, în timp ce Verzii sunt pe poziția a patra.

Există "riscul" ca dreapta să formeze o alianță cu extrema dreaptă, cum s-a mai întâmplat în trecut, sau conservatorii și social-democrații ar putea să formeze o mare coaliție guvernamentală, după modelul românesc.

"În continuare, noi, în Parlamentul European, vom milita pentru aderarea completă a României la Spațiul Schengen și și ne dorim ca în cursul acestui an acest subiect să fie redeschis și să avem o discuție, posibil în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne, în speranța unui acord unui vot pozitiv, în așa fel încât să avem perspective mai clare", a subliniat Victor Negrescu.